jump to navigation

Det är vad du är, inte vad du tycker november 4, 2006

Posted by Friskytten in Demokrati, Partipolitik.
trackback

Jag lyssnade idag på P1:s lördagsintervju med Nalin Pekgul, ordförande för socialdemokratiska kvinnoförbundet. Pekgul vägrade svara på nästan samtliga frågor, och avslöjade därmed mycket om socialdemokraternas syn på sin interndemokrati. Pekgul lät förstå att den enskilt viktigaste egenskapen hos Göran Perssons efterträdare är att hon är kvinna. I övrigt var det inte så viktigt. Socialdemokratin har inte haft någon kvinnlig ledare någonsin, men en majoritet av s-väljarna (enligt Pekgul) är kvinnor. Det finns massor av kompetenta kvinnor att välja mellan, säger Pekgul. Jodå, det tvivlar jag inte på, men varför då kön och inte kompetens i första hand ska avgöra fick vi inte veta. Inte heller vilka de ”sju, åtta kandidater” som ”alla vet vilka de är” är ville Pekgul tala om. Nej, det viktiga är att ledaren är av kvinnligt kön, inte vem hon är, vad hon står för, eller har för egenskaper i övrigt. All diskussion kring nästa socialdemokratiska partiledares politiska idéer och kompetens definierade hon bort som försök att göra sig av med kvinnorna.

Vidare fick vi också veta varför alla rättrogna socialdemokrater måste säga, nej, nej och nej om det tillfrågas om sin vilja att leda rörelsen. Det är nämligen en intern fråga för en innersta partikretsen, och ingen får uttala intresse för uppdraget förrän valberedningen ringer upp. På frågan om hur socialdemokratiska gräsrötter då ska kunna veta något om hur valet går fick vi inget svar annat än att ”de vet” — därför att det är så, för det har Pekgul sagt. Man ifrågasätter inte ledaren. Ledaren har alltid rätt.

Varför jag, som inte är socialdemokrat, inte vid valurnan och än mindre medlem i partiet intresserar mig för socialdemokraternas interndemokrati? Därför att den är så avslöjande för socialdemokraternas demokratisyn: folket är till för partiet, inte tvärtom.

Lyssna själv: Ekots lördagsintervju

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: