jump to navigation

Ut med politrukerna november 7, 2006

Posted by Friskytten in Ideologi och idédiskussion, Utbildning och forskning.
trackback

Sydsvenskan rapporterar idag att utbildningsminister Lars Leijonborg påbörjat avpolitiseringen av de svenska universiteten. Visserligen gör man sig inte helt av med den fullständigt vansinniga idén att regeringen ska tillsätta en stor del av ledamöterna i universitetens styrelser, men man skär åtminstone kraftigt ned på det regeringsinflytande som socialdemokraterna byggde upp för att inrätta politisk styrning över universitetens verksamhet.

Lagförslaget minskar regeringens makt över den högre utbildningen. Men förslaget är likväl inte så långtgående som den borgerliga alliansen lovade i valrörelsen.

Då fick högskolorna ett löfte om att de själva skulle utse samtliga femton ledamöter som sitter i varje högskolestyrelse. I det lagförslag som regeringen lägger fram för riksdagen i december sägs i stället att regeringen ska utse minst åtta av ledamöterna ”på högskolestyrelsens förslag”.
– Andemeningen är densamma. Ingen ledamot ska sitta på ett politiskt mandat, säger Peter Honeth, som före valet var universitetsdirektör i Lund.

Bra! Det här är en av de viktiga anledningarna till att Folkpartiet fick min röst i årets riksdagsval. Jag förväntar mig att man fortsätter på den inslagna vägen och slår vakt om universitetens självständighet och integritet, i synnerhet gentemot regeringsmakten.

Naturligtvis är inte alla lika glada. En av de sossar som nu sägs upp från Lunds universitets styrelse, Bo Bernhardsson, surar:

– Det speglar en elitistisk syn på högskolevärlden. Universiteten kan aldrig avpolitiseras. De är en samhällsangelägenhet även om de bedriver fri forskning.

Bo Bernhardsson tycker att det är viktigt att föra en diskussion om universitetens oberoende. Han anser att den debatt som uppstod efter det att statsminister Göran Persson fick en doktorshatt vid Örebro universitet var nyttig.
– Det krävs en ständig strid om den högre utbildningen. Men jag är rädd för att den nya regeringen gör universiteten bara till en angelägenhet för professorer, lärare och några få utvalda direktörer, säger Bernhardsson.

Ett typiskt socialdemokratiskt dubbelfel, ett paradexempel på s-märkt självgodhet och martyrskap. För Bernhardsson och socialdemokraterna är det uppenbarligen otänkbart att något som är en samhällsangelägenhet kan lämnas utan politisk klåfingrighet, som om samhällsangelägenhet och politisering gick hand i hand. Men så är det ju inte. Massor av högst angelägna verksamheter, utan vilka samhället skulle fara betydligt sämre än utan universitet, styrs helt av privata intressen. Dagligvaruhandeln till exempel. Universiteten, ja de inte bara kan avpolitiseras, de måste avpolitiseras för att kunna bevara självständighet och integritet. Och, ja, det är en elitistisk syn på universiteten. Universiteten är till för att producera och lära ut kunskap av högsta möjliga kvalitet. Inget annat. Det betyder inte att universiteten är ”en angelägenhet för professorer, lärare och några få utvalda direktöre.” Tvärtom är det ju en angelägenhet direkt för alla oss tusentalsmänniskor som studerar eller är anstälda vid landets lärosäten, och indirekt en angelägenhet för alla andra. Fria och avpolitiserade universitet är en angelägenhet för oss alla.

Sedan kan man undra var skon egentligen klämmer, för det finns naturligtvis inget som hindrar att Bernhardsson, Allan Larsson och alla andra politiker i universitetsstyrelserna behåller sina uppdrag, men i så fall med universitetens förtroende, och med universiteten som uppdragsgivare. Och då sitter man ju inte längre ett politiskt mandat för att föra politik i universitetsstyrelsen, utan för att man är kompetent att leda ett universitet. Jag ser inget negativt i det.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: