jump to navigation

Media culpa november 11, 2006

Posted by Friskytten in Media, Utrikes.
trackback

Svenska media är fantastiska. Rapporteringen från det nyss avklarade valet till kongressen i USA är mycket belysande. I dagar har vi hört triumfatoriska rapporter om Demokraternas valseger, och hur Bush nu är handlingsförlamad, och om hur detta är ett historiskt antikrigsval och så vidare i oändlighet. Det skrämmande är att normalt kloka, insatta och kritiska människor verkar svälja denna rapportering med hull och hår, trots att det inte rör sig om mycket mer än ren propaganda från delar av Demokraternas vänsterfalang och från vänstervridna svenska media. Men var och en med ens grundläggande insikt i amerikansk politk — på högstadienivå ungefär — bör kunna se att rapporteringen är både okunnig och snedvriden. Okunnig därför att den drar slutsatser byggda på direkta felaktigheter om hur det amerikanska systemet fungerar (USA tillämpar inte svensk parlamentarism, utan snarare en variant av Montesquieus maktdelningssystem, och inte heller svenskt partival, utan ett strikt personval), och sakfel om 1900-talshistoria (det är många presidenter som haft den ena eller båda av kongressens kammare emot sig, och valresultatet är i historikt perspektiv högst ordinärt). Snedvriden därför att många av slutsatserna är rent önsketänkande (visserligen finns det en stark opinion mot insatserna i Irak, men gjorda undersökningar visar att det är ekonomin som är den största frågan, och där är det inte skattesänkningarna man kritiserar, utan de statliga utgifterna).

Jag tänker inte fördjupa mig i alla medias felaktigheter i rapporteringen från det amerikanska valet. Den saken har bloggare redan gjort mycket grundligt, och jag hänvisar med glädje till Dick Erixons och Johan Ingerös utmärkta skriverier i ärendet. Här är ett urval av det de skrivit:

Dick Erixon:
BLIR VITA HUSET HANDLINGSFÖRLAMAT? INTE ALLS.
HÖGER-DEMOKRATER VANN KNAPP SEGER.
SÖREN HOLMBERG HAR HELT FEL.
VINNARNA: JOHN MCCAIN OCH HILLARY CLINTON.
NORMALTILLSTÅND PRESIDENT-KONGRESS.
IRAK? JASSÅ. MEN LIEBERMAN, DÅ?

Johan Ingerö:

Kongressvalet över
Men för faaaan, DN!
Okunniga svenska medier ger bilden av vänsterseger i USA
”Look! It´s trying to think!”

En del av felaktigheterna i svenska media kan naturligtvis avskrivas som rena klantigheter. Jag vägrar t.ex. tro att inte de flesta politiskt intresserade svenskar vet att en amerikansk president inte får sitta mer än två mandatperioder, och att det därför inte kan bli tal om att någon, vare sig demokrat eller republikan, kommer att utmana George W. Bush om presidentposten i nästa presidentval. Men hur kommer det sig att man tillåter sig en sådan slarvighet i rapporteringen från världens politiskt viktigaste land? Vi talar trots allt inte om något litet fel här. Och hur kommer det sig att felaktigheter och missförstånd travas på varandra? Och varför är man inte mer intresserade av att analysera anledningarna till valutgången än att ringa upp ledningen för det demokratiska partiet? Varför talar man överhuvudtaget inte om hur de amerikanska politikernas idéer ser ut, utan om partierna, när man i USA har ett renodlat personval, och en demokrat politiskt kan skilja sig lika mycket från en annan som en vänsterpartist från en folkpartist?

Bristerna i rapporteringen från det amerikanska kongressvalet är intressanta inte för vad de säger om USA, eller ens för vad de får svenska läsare att tro om USA, utan för vad de säger om svenska media. Det är naturligtvis ingen slump att felaktigheterna och vantolkningarna är så många. Varför tillåter man sig en sådan slarvighet och ytlighet i rapporteringen? Och, framför allt: Vilka andra viktiga områden anser svenska media att de inte behöver bevaka med objektivitet eller kompetens?

Jag påstår inte att svenska media har en medveten agenda i sin slarviga och snedvridna rapportering, även om Uddén-fallet för två år sedan antyder det, men om skevheterna och okunskapen i rapporteringen inte är medveten (och det tror jag för egen del inte att den är), hur är det då ställt med självmedvetenheten och strävan efter objektivitet och saklighet i den svenska journalistkåren i stort?

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: