jump to navigation

Blir du buggad, lilla vän? november 17, 2006

Posted by Friskytten in Rättsväsende.
trackback

Moderaterna och folkpartiet försöker nu i regeringen driva igenom det gamla förslag om avlyssning som utarbetades under den socialdemokratiska regeringen och stöddes av just (s), (m) och (fp). Det handlar om att polisen ska ges tillstånd att avlyssna i förebyggande syfte. Det innebär alltså att polisen ska ges tillstånd att avlyssna dem som man tror kan komma att begå brott, d.v.s. utan att någon brott begåtts och utan att någon brottsmisstanke finns.

Till sådant bör vi säga ett mycket bestämt nej! Tack och lov sätter sig centern och kristdemokraterna på tvären. Det är bra. Stå på er!

När statsmakten ges utrymme att avlyssna och övervaka medborgarna utan att det finns en konkret brottsmisstanke, då har vi övergett rättsstaten till förmån för övervakningsstaten. Då finns ingen personlig integritet längre. Från övervakningsivrarna hörs den vanliga klagosången och de vanliga löftena:

Folkpartiets Cecilia Wigström, tycker fortfarande att exempelvis kriminella motorcykelgäng ska kunna avlyssnas även om det inte pågår någon förundersökning.

– De här gängen växer i antal och de ger sig på och hotar vittnen. De hotar både åklagare och domare. Det är en attack mot rättsväsendet och vår rättsapparat, säger hon.

Det är alltid samma visa när kraven på nya befogenheter för övervakning lyfts fram: ”Vi vill kunna försvara oss mot grovt kriminella som hotar vittnen, etc., etc. Naturligtvis är det bara dessa brottslingar som ska övervakas, för att vi ska se när de begår brott. Vanliga människor med rent mjöl i påsen har ingenting att frukta.” Så låter det. Men det är inte sant. Avsikterna är säkert precis så ärliga, men alla möjligheter att bevaka och registrera människors aktiviteter kan och kommer att missbrukas, det är vad erfarenheten säger. Poängen är inte att jag inget behöver frukta om jag har rent mjöl i påsen. Poängen är att intill dess att det finns misstanke om brott ska polisen ge tusan i vad jag har för mjöl i min påse. Dessutom, innan brott har begåtts finns per definition ingen brottsling. Ja, Cecilia, den organiserade brottsligheten attackerar rättsväsendet. Ditt förslag är ännu en attack mot den personliga integriteten och rättsstaten.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: