jump to navigation

Ryska sagor november 25, 2006

Posted by Friskytten in Demokrati, Utrikes.
trackback

Den före detta KGB-mannen och numera Putin-kritikern Alexandr Litvinenko dog av den förgiftning han drabbades av efter att ha ätit sushi tillsammans med en rysk kontakt. I dag meddelade Sveriges radio att man hittat polonium 210, som dödade Litvinenko, i Litvinenkos på ställen han besökt strax innan insjuknandet. De officiella ryska kommentarerna förnekar naturligtvis all inblandning:

– Ett sådan specifikt fall som gäller Litvenenkos hälsa skulle ingen av våra politiker kunna vara inblandade i, säger Sergej Ivanov, chef för ryska underrättelsetjänsten och den ende som offentligt i tv kommenterat förgiftningen av den förre agenten inom KGB, idag FSB, Alexander Litvinenko.

Fan tro’t! Tvärtom är trenden i Ryssland djupt obehaglig, och pekar entydigt i en enda riktning: Demokratiseringen av Ryssland efter Sovjetunionens fall har avstannat och till och med vänt. Under Vladimir Putins ledning har den ryska staten istället blivit obehagligt auktoritär, pressfriheten kringskärs och kritiska och granskande röster tystas, genom mord om så krävs. De senaste morden, på journalisten Anna Politkovskaja och Alexandr Litvinenko, bär syn för sägen.

Så ser verkligheten ut i ett land som behållit många av strukturerna från tiden som kommunistisk diktatur. SR pekar på något viktigt: Dagens Federalnaja sluzjba bezopasnosti (Federala säkerhetstjänsten, FSB) är det gamla KGB under nytt namn. President Putin själv har sin bakgrund i KGB. Uppgörelsen med kommunismen är nära nog obefintlig i Ryssland. Sovjetunionen föll samman, det var inte en medveten reformation.

Officiella, ryska talesmän kallar Litvinenkos död en tragedi (och det är väl lätt att hålla med om). Jag kallar Kremls beklagande krokodiltårar.

Demokrati och yttrandefrihet är ingenting självklart. Det är värden som måste försvaras när politiska ledare inte vill få sin byk offentligt tvättad.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: