jump to navigation

Vi är alla djur! februari 21, 2007

Posted by Friskytten in Ideologi och idédiskussion, Utbildning och forskning.
trackback

Missa för övrigt inte diskussionen kring professor Annica Dahlströms kontroversiella bok ”Könet sitter i hjärnan”. Boken kritiseras av en nyutexaminerad läkare, en student och två forskare på DN debatt: Påhittade fakta om könsbiologi utgör missbruk av forskarroll. Annica Dahlström svarar: Långt färre kvinnliga än manliga genier. En intressant och talande diskussion förs på bloggen Blogge Bloggelito: Könsbiologin gäller alltjämt.

Det intressanta i den här debatten är inte på vilka punkter Dahlström har rätt och fel (mitt personliga intryck, efter att ha sett debatten, men inte läst boken, är att Dahlström i sin grundläggande redogörelse för vetenskapsläget väsentligen har rätt, men att det inte finns stöd för hennes långtgående utomvetenskapliga slutsatser), utan hur debatten förs. Den visar nämligen hur otroligt politiserat ett forskningsområde kan bli, och hur uppfattningar och slutsatser formas utifrån ideologi att en sansad debatt om vetenskapliga resultat nära nog blir omöjlig. Jag hörde en debatt mellan Dahlström och Chrapkowska i radion igår, och det var bland det mest erbarmerliga jag har hört, från båda deltagarna. Det var en dålig politisk diskussion, snarare än den goda vetenskapliga det borde ha varit. Det är inte svårt att finna politiska motiv på båda sidor.

Och den mest träffande observationen i sammanhanget står Nerikes Allehanda för (via Dick Erixon), Biologi och politik bör inte blandas ihop:

Det är trist att denna motsättning mellan det politiskt önskvärda – ett jämställt samhälle – och det vetenskaplig korrekta – att det trots allt finns biologiska skillnader mellan könen – ska behöva stå i motsatsförhållande till varandra. Om forskningen kan belägga aldrig så många skillnader mellan män och kvinnor är det egentligen oväsentligt ur ett politiskt perspektiv. Män och kvinnor ska ha samma rättigheter och skyldigheter och ska alltid bedömas efter personliga kvaliteter och inte efter kön.

Tyvärr finns det de som inte kan hålla isär begreppen. Det lägger ett löjets skimmer över den politiska kampen för bättre jämställdhet om kritiken mot den medicinska vetenskapen förs med ideologiska förtecken. Det är illa om forskningen politiserades ytterligare.

Just så! Det är ett problem i sig när forskningen fängslas av politiska krav. Och framför allt: Mäns och kvinnors lika värde och rätt till jämställdehet och individuell behandling med respekt för integriteten har inget med eventuella statistiska biologiska skillnader mellan gruppen män och gruppen kvinnor att göra. Jämställdhet handlar om respekt för den enskilda människan, att hon aldrig ska särbehandlas på grund av sitt kön.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: