jump to navigation

Om ryssländska byggen av järnvägar, gasledningar och järnridåer februari 25, 2007

Posted by Friskytten in Demokrati, Utrikes.
trackback

Jag vill starkt rekommendera Per T. Ohlssons utmärkta krönika i dagens Sydsvenskan: En man steg på tåget. Ohlsson skriver mycket träffsäkert och förtjänstfullt om den oroande utvecklingen i Ryssland. Följande stycke säger egentligen allt:

Nästa års presidentval är dock en ren formalitet. Det ryska demokratiexperimentet är avslutat. Parlamentet har kuvats. Det finns inget oberoende rättsväsende och inga oberoende nationella TV-kanaler. Regionala överhuvuden utses inte längre i val utan av presidenten. Putin har gjort Ramzan Kadyrov till ledare i Tjetjenien. Kadyrovs milis anklagas för grova brott mot de mänskliga rättigheterna. Det var hans verksamhet som journalisten Anna Politkovskaja höll på att granska när hon mördades.

Våld och trakasserier med rasistiska förtecken hör till vardagen. I höstas, när en spionaffär lett till starka spänningar mellan Moskva och den västvänliga regeringen i Georgien, svarade Ryssland med att deportera hundratals georgier och tvinga georgiskägda företag att slå igen. Skolpersonal beordrades lämna in listor på elever med georgiska namn. Det civila samhället bryts sönder.

I München varnade Putin för ”en värld där det bara finns en herre, en härskare”. Den världen finns redan. I Ryssland.

Ohlsson tar bladet från munnen och säger som det är: Ryssland är de facto inte en demokrati. Landet bör behandlas därefter. Det är mot bakgrund av detta som det planerade bygget av en rysk gasledning genom Östersjön ska ses, men trots att utrikesdeklarationen uppmärksammade den oroande utvecklingen i Ryssland var utrikesminister Bildt tyst i fråga om gasledningen. Herr utrikesministern borde särskilt läsa och begrunda Ohlssons krönika. Vilka förtjänster en rysk gasledning än må ha väger argumenten mot att låta den byggas en demokratiskt tvivelaktig och makthungrig f.d. supermakt. Ohlsson har förstått detta:

Gasledningen är helt enkelt ett led i Rysslands strävan att återta gamla sovjetiska positioner i Östersjöområdet. Det ligger inte i Sveriges intresse: Rysslands förlust var ju Sveriges största säkerhetspolitiska vinst i modern tid.

Annonser

Kommentarer»

No comments yet — be the first.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut / Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut / Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut / Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut / Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: