jump to navigation

Ibland bör en politiker göra det som är rätt april 5, 2007

Posted by Friskytten in Ideologi och idédiskussion, Media, Skatter.
trackback

Sydsvenskan ägnar idag sin huvudledare, Den dyre Hägglund, åt att sabla ner kristdemokraterna. Varför? Av tonen i texten att döma handlar det mest om att jävlas med (kd) på ren princip (eller vad sägs om formuleringar som ”en av få [frågor] som fick väljare att överhuvudtaget överväga att lägga sin röst på kristdemokraterna”, som om Sydsvenskans ledarredaktion visste allt om varje väljares tankar, och som om (kd) drivit endast en fråga med potential att gå hem hos väljare).

I sak handlar det om slopandet av fastighetsskatten. Enligt Sydsvenskan är det ”dyrt, dumt och dåligt”. Anledningen till det påstås vara att slopandet av fastighetsskatten kan leda till minskad rörlighet på bostads- och arbetsmarknaderna, samt till högre huspriser. Per Nuder kallas in som stödtrupp: ”Ena veckan tar de bort förmögenhetsskatten, andra veckan fastighetsskatten.” Sydsvenskan fyller på med att Nuder förvisso har fel om förmögenhetsskattens värde, men anser att ”han har en poäng vad gäller den fördelningspolitiska profilen som följer på en avskaffad fastighetsskatt.” Ursäkta Sydsvenskan, men hur tänker ni nu? På vilket sätt skulle fastighetsskatten vara mer rättvis än förmögenhetsskatten ur fördelningspolitiskt perspektiv? Någon förklaring ges inte, för det är tydligen självklart. Och det är det ju, om man utgår från högskattesamhället som Utopia. Då motiveras förmögenhetsskattens avskaffande av att den tvingar kapital ur landet och därmed ”förstör med välfärd än den skapar”, för att tala med PO Edin.

Fast är mängden skattekronor till offentlig välfärd alltid ett rimligt mått på en skatts berättigande? Knappast. Fastighetsskattens avskaffande kan måhända inte motiveras med socialdemokratisk fördelningspolitik, men framför allt är det inte den måttstocken som ska användas.

Fastighetsskatten är en djupt orättfärdig och orättvis skatt. Orättfärdig därför att den beskattar ett bundet kapital för en imaginär inkomst (man har motiverat fastighetsskatten med det högre pris man skulle få vid en försäljning, men för det första är det inte en realiserad vinst förrän försäljningen görs — och då utgår reavinstskatt — för det andra händer det att fastigheter minskar i värde). Grundprincipen för beskattning måste vara att endast producerat mervärde kan beskattas. Fastighetsskatten är orättvis därför att den är okorrelerad till inkomster och kan i värsta fall tvinga människor från hus och hem för att huset de en gångköpte plötsligt hamnat i ett attraktivt läge.

Därför ska fastighetsskatten bort. Det leder sannolikt till en annan dynamik på bostadsmarknaden (även om jag tvivlar på att rörligheten minskar), men det behöver inte i längden vara av ondo. Ibland måste politiker göra det som är rätt, för att det är rätt, snarare än att sitta stilla i högskattebåten av rädsla för virvlar kring årorna i finanspolitikens sjö.

Annonser

Kommentarer»

1. Nihonshu - april 11, 2007

Till Kds allmänna försvar måste jag säga – att de förde en utmärkt kampanj i höstas. Hägglund i talarstolen, dagen då Kd fick synas i rampljuset på SVT var faktiskt riktigt intressant. Snubben är en skickligare talare/politiker än man kan tro – och han snack om familjepolitiken, kring friheten att själv få välja vem i familjen som är barnledig osv var klockrent och övertygade mig totalt. Kds stora fråga för mig i valet var helt klart just ämnet familjepolitik. Deras ställningstagande kring fastighetsskatten, som jag också delar fullt ut (att den ska väck) tror jag inte spelade så stor roll för deras resultat så som familjepolitiken och hur folk är trötta på socialdemokrater som vill styra över vem som är ledig och var man sätter sitt barn när man jobbar.

2. Magnus - april 12, 2007

Jag håller med dig helt. Det som förvånar mig i sammanhanget är att (kd) inte riktigt vågar satsa på familjepolitiken. På många punkter (t.ex. ingen politisk styrning av föräldraledigheten) har de en enorm opinion med sig. Om (kd) bara vågade släppa sargen och stå för sina åsikter i dessa frågor skulle de segla upp i opinionen väldigt fort, tror jag. (kd) är det enda värdekonservativa partiet i Sverige idag, och jag tror att det finns många väljare som gärna skulle rösta på ett sådant parti om det bara var lite mindre kufigt, och vågade klippa banden till de småländska frikyrkorna.

Johan Ingerö gjorde samma observation för ett tag sedan: Kristdemokraterna – den svenska politikens koalor


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: