jump to navigation

Sjukt april 14, 2007

Posted by Friskytten in Dagspolitik.
trackback

Den borgerliga regeringen har väntas lägga förslag om att arbetsgivare ska kunna begära sjukintyg från första sjukdagen. Hade detta varit en åtgärd för att stävja sjukförsäkringsfusk hade förslaget varit förståeligt, om än knappast bra, men nu lägger man istället fram det, säger man, av omsorg om de anställdas hälsa, för att man ska identifiera dem som har t.ex. ofta återkommande ”förkylningar” som i själva verket är allergi. Omsorgen är möjligen lite rörande, men lika fullt missriktad. Resultatet av detta kommer istället att bli en högre sjuknärvaro på våra arbetsplatser, då den som bara är förkyld kanske inte bryr sig om att gå till läkaren. De som å andra sidan går till läkaren kommer att ta upp ett redan mycket snålt antal akuttider på våra vårdcentraler, trots att de vet att det bara är en vanlig enkel förkylning som läker ut på ett par dagar. Istället får de som verkligen behöver läkarhjälp vänta ännu längre på den, och det kommer att bli ännu mer omöjligt att komma fram på telefon till vårdcentralerna, och det är ingen vågad gissning att den ökade belastningen kommer att leda till ett sämre mottagande när man väl kommit fram.

Vi får hoppas att de flesta arbetsgivare är mer förståndiga än hjärnorna bakom detta förslag. Trots allt är det bara ett tillstånd för arbetsgivaren att begära sjukintyg från dag ett, inte ett tvång.

Och jag kan inte komma ifrån känslan av att den officiella motivering till förslaget är en täckmantel. Antagligen handlar det i grund och botten trots allt om sjukförsäkringspengarna, och då hade det åtminstone varit ärligare att kalla det en antifuskåtgärd. Det är en anständighet man rimligen bör kunna begära av vilken regering som helst, men i synnerhet denna, med tanke på den resonerande stil som vann valet.

Annonser

Kommentarer»

1. Nihonshu - april 15, 2007

Håll med om att det är bättre att avskaffa LAS om man vill komma åt sjukförsökringsfuskare, för då kan arbetsgivarna avskeda dem som de misstänker fuskar (eller vem de nu vill), istället för att alla, även ordentliga arbetare skall behöva drabbas av vansinnet att gå till läkaren för en förkylning.

Kan du förklara för mig varför vår regering, som bevisligen är rätt så mycket till höger är så kära i LAS att man vägrar erkänna LAS som ett problem för något utan skyller allt på andra saker hela tiden. Är LAS en jättepopulär sak bland folk eller? Är man rädd för revolution om man avskaffar det? Seriöst – jag känner folk som är med i syndikalisterna som ser LAS som ett hinder.

2. Magnus - april 15, 2007

Jag instämmer helt klart med dig, Nihonshu. Det är ingen tvekan om att arbetsrätten behöver göras om, och den borgerliga regeringens LAS-kramande är bara dumt. Jag tror att allt handlar om att man av någon anledning inte vågar stöta sig med facket (läs LO). Det är ju precis samma sak som när Littorin inte vågar säga att Wild’n’Fresh-fallet borde ge anledning till att se över arbetsmarknadens regelverk, och när man ställer upp på fackets smårasistisk protektionism i Vaxholmsfallet.

Kanske är det så att LOs politiska inflytande och makt på svensk arbetsmarknad är så stora att de kan diktera även en borgerlig regerings politik? I så fall är problemet med det maktfullkomliga facket större än vi trott.

3. Nihonshu - april 16, 2007

Det märkliga är ju hur hårt man stötte mot LO i akassefrågan… där vågade man.. skulle LAS vara viktigare för LO än akassan?


Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google+-foto

Du kommenterar med ditt Google+-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s

%d bloggare gillar detta: